Skip to Content

Agregador de Contenidos Agregador de Contenidos

Agregador de Contenidos Agregador de Contenidos

Desde el Departamento de Rumano os invitamos a descubrir el deslumbrante pasado dacio y romano de la actual Rumanía, no os podéis perder esta exposición.

31 AUGUST - ZIUA LIMBII ROMÂNE


În fiecare an, pe data de 31 august, este marcată Ziua Limbii Române, o sărbătoare instituită prin Legea nr. 53/2013 publicată în Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013.
Sărbătoarea constituie un prilej de celebrare şi aprofundare a limbii materne şi de recunoaştere a importanţei sale ca element esenţial în menţinerea identităţii naţionale, atât în ţară, cât şi în rândul comunităţilor româneşti din diaspora.
Cel mai vechi document păstrat, scris în română, este „Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung”, un document din 1521, în care Neacşu de Câmpulung îi scria primarului braşovean despre atacurile iminente ale turcilor. Aceasta era scrisă cu alfabetul chirilic, la fel ca majoritatea scrierilor româneşti din acea perioadă.
La 30 ianuarie în anul 1561, apărea la Braşov, prima carte tipărită în limba română de diaconul Coresi – Tetraevanghelul – care cuprindea textul integral al celor patru Evanghelii, la traducerea căreia au contribuit şi preoţii români din Şcheii Braşovului.
În „Palia de la Orǎştie” (1581) şi în „Letopiseţul Ţării Moldovei” (1647) se menţionează, de asemenea, termenul de limbă română.
Nu există nimic mai de preţ pentru un popor decât graiul matern. Calitatea graiului matern se explică prin harul ei de a oglindi întreaga istorie a neamului, cu toate victoriile şi înfrângerile trăite, cu toate bucuriile şi tristeţile simţite. Strămoşii au şlefuit-o cum au ştiut ei mai bine, i-au dat culoare şi aripi. Pentru respectul tuturor strămoşilor, dar în primul rând pentru respectul de sine, iubeşte-o, preţuieşte-o şi vorbeşte-o corect!
„Limba noastră-i o comoară, În adâncuri înfundată, Un şirag de piatră rară, Pe moşie revărsată.” Alexei Mateevici (Căinari, 1888 – Chişinău, 1917)


La mulţi ani, limba română!


Sursa: Biblioteca Judeţeană „Ştefan Bănulescu” Ialomiţa http://bji.ro/ziua-limbii-romane/

         AHORA TAMBIEN ESTAMOS EN FACEBOOK   

                        Rumanoeoi Madrid

¡Visítanos y deja un like!

Ficheros adicionales