Skip to Content

Agregador de Contenidos Agregador de Contenidos

Agregador de Contenidos Agregador de Contenidos

Desde el Departamento de Rumano os invitamos a descubrir el deslumbrante pasado dacio y romano de la actual Rumanía, no os podéis perder esta exposición.

¿Sabías que en la noche del 29 de noviembre los rumanos celebramos nuestra fiesta de Halloween, lee el siguiente texto y saldrás de dudas:

Tradiții de Sfântul Andrei

Se spune că ies strigoii. În credinţele poporului român de pretutindeni, în noaptea de către Sf. Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umblă strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt spirite ale morţilor, care nu ajung în lumea de „dincolo” după înmormântare, sau refuză să se mai întoarcă „acolo” după ce îşi vizitează rudele, la marile sărbători calendaristice. Strigoii devin foarte periculoşi pentru cei vii: iau viaţă rudelor apropiate, aduc boli, grindină şi alte suferinţe.

Atunci avem nevoie de câteva ”arme” pentru a ne proteja de influența spiritelor. Trebuie uns cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate celelalte locuri prin care acestea ar putea pătrunde în locuințe. În zonele rurale se obișnuiește să se pună usturoi inclusiv la grajduri ca răul să nu intre în animale. De asemenea, copiii poartă cruciulițe cu usturoi la încheietura mâinii și gospodinele obișnuiesc să gătească mâncare cu usturoi.

Dacă strigoii nu găsesc nici un loc pe unde să între în casă, atunci caută să-i cheme afară pe cei dinăuntru. Strigoiul vine şi strigă la fereastră: „Ai mâncat usturoi?”. Dacă omul răspunde, îl muteşte; iar dacă tace, se duce în treaba să şi încearcă pe la cei care n-au mâncat usturoi.

Vă oferim spre lectură poezia “Noaptea Sfantului Andrii” scrisa de Vasile Alecsandri (Iasi, 1857).

Zgomot trist în câmp răsună!

Vin strigoii, se adună,

Părăsind a lor secrii.

Voi, creştinelor popoare,

Faceţi cruci mântuitoare,

Căci e noaptea-ngrozitoare,

Noaptea Sfântului Andrii!

Vântul suflă cu turbare!

A picat stejarul mare,

Cerul s-a întunecat! (...)

1 Decembrie 1918 este Ziua Natională a României, marcând un eveniment istoric: unirea Transilvaniei cu România. Această zi este un prilej pentru toți românii să își ureze “La Multi Ani”, să își trimită gânduri bune, mesaje frumoase și să își felicite persoanele dragi.

LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

         AHORA TAMBIEN ESTAMOS EN FACEBOOK   

                        Rumanoeoi Madrid

¡Visítanos y deja un like!

Ficheros adicionales